summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/084225_500.txt
blob: 21a1bcc8296de24a21003266a036e28b3eb7a2d6 (plain) (blame)
1
2
3
4
5
500           D. VL Pana Ondřeje z Dube'

500 D. VL Pana Ondřeje z Dube' po zápisném práwě, neb se praví w zápisiech: takto: aby mohl bráti s jedniem ko-morníkem, neb se uwázati w dědiny ac. jakž který zápis • swědčf. A -to panowánie někdy býwá bez škody, a •.někdy se škodu. 49. Piáwo stané bez škody. Bez škody býwá, když ,kto má práwo stane a wzwedené ze škod neb, z jiné zástawy, po němž zwodu bráti by neměl, než jedno w úrociech, ač zwod bude po swatém Hawle, neb po swatém Jiří, jizby tehdy bráti nemohl, lečby úrok přišel, a takby toho čakati musil. Ale chceli sobě. swé .práwo dowesti pro smrt, tehda musí na swój náklad a na swú škodu,' bei škody strany, komorníka wezma, opa-nowati, aby swé práwo .dokonal; neb již potom dědí, a mé' swé zapsati komuž chce. A prolož wěz, kdyžkoli kto práwo ustoje na kom, bude na jeho dědiny zweden ze škod, z wěnné zástawy, z dluhu, z základu, a neopanuje i umřel: tehdy wěz, let s ním to práwo umře, ačby při právu i poručníky měl. Pakli opanuje jedno jednú, tak to práwo již .dědi, jakožto úpině dowedené, a buď to očkoli, kromě dědin, na něž když se zwod stane komorníkem, již dále třeba nenie, ač druzí ber(' opanowánie, ale to se děje pro odstrk odporníków. 
50. Wýstraha w panowání. Také w tom panowání, ktož je činí, má se pilně chowati, aby jinde nebral ani panowal, jedno tudiež, na něžto• se zwod stal. A to z práwa přimyšleného ne-dáwno wždy pówod má s sebťt mieti komorníka a posla purkrabina Pražského, tak že w každém zájmu mají t•ie býti najméně, pówod, komorník a posel purkrabiu. A přewýšíšli wiece,. twá škoda, ale ne pohnaného, lečby byl otbojnik., ten buď souzen mimo práwo, neb jest nepřietel práwa. 51. Panowánie• se, škoch.l. Pakli bude •panowánie se škodú, neb podlé zápisu : pówod s komornIkem a s purkrabiným poslem má toliko wzieti, jakžby úrokna práwo. stané stačil, a třetinu wýš pro náklad; a jestli ze škod, ale k úřadu tolikéž. A to má tolikrát učiniti, kolikrát toho třeba bude, tak vždy, žeby každý ten, kto chce panowati a swé práwo oprawiti, dotaz ůřadný měl, a s jich 'radů učinil, a nezawede se .snadně w nic nepodobné. 
52. Tránie panowání. Ta panowánie z práwa mají tráti do léta póldruhého, aby třikrát bráno bylo, a potom má pak «luh/unie' přijíti; ježto starým právem slowe wděděnk. Ale bud panowáno třikrát, neb nebuď, když jedno jednu jest pauowáno, a léta póldrubého s prwniem panowániem mine, tupí othádáno býti ku prawému dědictui , aby ktož